WOZ-waarde: dit zijn de gemeentes met de hoogste en de laagste taxaties

De dip op de Nederlandse huizenmarkt is met vertraging zichtbaar in de ontwikkeling van WOZ-waardes van woningen die gemeentes gebruiken als basis voor de belastingheffing. De gemiddelde WOZ-waarde in Nederland is gedaald tot onder het niveau van 2007. Waar is de WOZ-waarde het hoogst? En waar het laagst?

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen lag begin dit jaar op 211 duizend euro, ruim 5 procent lager vergeleken met een jaar eerder. Daarmee ligt de woningwaarde onder het niveau van 2007, zo meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) dinsdag.

Huizenprijzen en WOZ-waarde

De ontwikkeling van WOZ-waardes volgt, met enige vertraging de huizenprijzen. Die piekten in 2008 en zijn sindsdien met ruim 19 procent gedaald. Sinds vier maanden is echter weer sprake van licht stijgende huizenprijzen, aldus het Kadaster.

Positief voor de huizenmarkt is mede de gestage daling van hypotheekrentes. Aanbieders vallen over elkaar heen met neerwaartse bijstellingen van de toch al historisch lage hypotheekrente.

Hypotheekverstrekker Obvion, dochter van Rabobank, verlaagde dinsdag de tarieven voor zijn belangrijkste hypotheken opnieuw, met 0,1 procent. Woonfonds Hypotheken (dochter van Achmea) kondigde maandag al een nieuwe renteverlaging aan, nadat SNS dat vorige week had gedaan.

De tienjaarsrente voor een hypotheek op basis van Nationale HypotheekGarantie (NHG) bedraagt nu bij Obvion 3,3 procent. Bij SNS is dat 3,25 procent en bij Woonfonds 3,19 procent.

De hypotheekrente daalt al tijden gestaag doordat banken steeds goedkoper geld kunnen lenen op de internationale kapitaalmarkt.

Ontwikkeling WOZ-waarde

De WOZ, de gemeentelijke taxatie van woningen, was in 2010 het hoogst: gemiddeld 242.000 euro per woning. Daarna begon de WOZ-waarde te dalen; in 2013 was de daling met 5,4 procent het grootst.

 

WOZ: rijke en arme gemeenten

In de provincie Utrecht is de gemiddelde WOZ-waarde met 249.000 euro het hoogst, gevolgd door Noord-Holland en Noord-Brabant met respectievelijk 235.000 euro en 232.000 euro. 

De provincie Groningen kent de laagste gemiddelde woningwaarde (159.000 euro). De daling van de WOZ-waarde was het sterkst in Friesland met 6,6 procent en in Zeeland het minst met 1,1 procent.

Op gemeenteniveau zijn de verschillen aanzienlijk groter dan op provinciaal niveau. In Bloemendaal, Laren en Blaricum is de gemiddelde woningwaarde met meer dan 500.000 euro het hoogst en in Heerlen (123.000 euro) het laagst.

Bron: ANP/Z24



Reacties


Laatste nieuws