'Proefzwemmen' maakt maatschappelijke corporatiebudget transparant

Elke investering die een woningcorporatie doet heeft direct en indirect invloed op de kwaliteit van leven en wonen in onze Nederlandse wijken. Daarom is het belangrijk dat woningcorporaties hun budget zorgvuldig besteden. "Als woningcorporatie vinden we het belangrijk om een aanstuurbare organisatie te zijn. Dat begint met transparantie", vindt Lex de Boer, directeur van woningcorporatie Lefier. 

Om de strategische keuzes tussen maatschappelijke taken, renderend vastgoed en financiën beter te kunnen afwegen, vormden zestien woningcorporaties een proeftuin voor een nieuw sturingsmodel: het zogeheten DrieKamerModel. Met een zo groot mogelijk maatschappelijk effect op het netvlies ervaren de deelnemende corporaties al na een jaar proefzwemmen dat zij hun geld gerichter besteden aan maatschappelijke doelen, zoals het geven van huurkorting, investeren in renovatie en onderhoud en het aanstellen van huismeesters en ouderenmakelaars. "Als woningcorporatie vinden we het belangrijk om een aanstuurbare organisatie te zijn. Dat begint met transparantie. Om dit ook eenvoudig meetbaar te maken is een lastigere opgave. Termen als prijs, kwaliteit en aantal willen we nu meer gaan laden met best practices. Zodat we hierover kunnen communiceren in een taal die iedereen verstaat", aldus Lex de Boer, directeur van woningcorporatie Lefier. 

Met andere woorden: woningcorporaties willen gerichter investeren in betaalbare en kwalitatief goede woningen en een prettige woonomgeving. Dankzij deze nieuwe werkwijze krijgen ook gemeenten en huurders meer inzicht in en invloed op het maatschappelijk budget van de woningcorporatie.

Om deze professionaliseringsslag extra kracht bij te zetten gaan aanjager Platform31 en de corporaties komend voorjaar nog meer in de praktijk aan de slag met dit DrieKamerModel.



Reacties


Laatste nieuws