Zes renovatiebedrijven geven samen uniek antwoord op verduurzaming woningvoorraad

Corporaties en andere woningbeheerders krijgen met het Renovatiekompas binnen enkele minuten inzicht in de kosten en baten van een renovatieproject. De gratis rekentool is het unieke antwoord van Hemubo, Rutges Vernieuwt, Smits Vastgoedzorg en de in TBI-WOONlab samenwerkende bedrijven ERA Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep op de vraag naar betrouwbare informatie over de verduurzaming van de Nederlandse woningvoorraad.

Er ligt volgens de zes gerenommeerde renovatiebedrijven een grote opgave als het gaat om het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. “Woningcorporaties en andere beheerders staan voor de belangrijke vraag hoe zij hun woningen energetisch kunnen verbeteren. Is het beter om een complex te renoveren naar label B of hoger?  En kan dat binnen het beschikbare budget?’’, aldus projectorganisator Timo Stoopman namens de TBI-bedrijven. “Bovendien kiezen corporaties steeds vaker voor een andere werkwijze.  Zij verzinnen het niet zelf,  maar besteden meer uit aan de markt en vragen aan het bouwend bedrijfsleven wat het beste is voor hun portefeuille.  Het is belangrijk dat opdrachtgevers dan direct aan het begin van de planvorming inzicht kunnen krijgen in de financiële consequenties van bepaalde keuzes.”

Landelijke dekking

De betrokken bedrijven zijn al  lange tijd actief op de markt van nieuwbouw en/of complexmatige aanpak van woningrenovatie. “Soms werken we voor dezelfde klant en zijn we concurrenten van elkaar, maar bij het Renovatiekompas gaat het om de meerwaarde van samenwerking’’, zo zegt Marijn Hartog, teamleider ontwikkeling bij Smits Vastgoedzorg. “Het is belangrijk kennis te delen. Dat is volgens ons allemaal de nieuwe toekomst.  Opdrachtgevers verlangen van bouwende partijen steeds meer zekerheid, dus schaalgrootte. Juist wij hebben veel specifieke kennis van onderhoud en renovatie. Dat maakt ons tot een betrouwbare partij  in strategisch vastgoedbeheer.”

Adviseur Dick Schotvanger van Hemubo vult haar aan vanuit het economisch perspectief van de deelnemende bedrijven. “Bij omvangrijke verbeterprojecten als de Stroomversnelling ontstaat wellicht de indruk dat de overstap naar nul-op-de-meter vooral een zaak is van de grote, landelijk opererende nieuwbouwbedrijven, maar ook wij beschikken over veel kennis en kunde om rijtjeswoningen en galerij- en portiekflats snel en goed te verbeteren. Elk van ons heeft zijn eigen karakter en werkgebied. Door bundeling van krachten kunnen we landelijke dekking bieden.”

Ervaringsgegevens

Het gaat in de rekentool om een mix van theoretische kennis en ervaringsgegevens. “We hebben ons enerzijds laten leiden door een rapport van Agentschap NL”, zo vervolgt accountmanager Daniël Bontje van Rutges Vernieuwt. “Anderzijds hebben we  op basis van de bij ons beschikbare data en variabelen op gebied van techniek, duurzaamheid en veiligheid bepaalde aannames gedaan. Die informatie komt niet uit de lucht vallen. Onze veronderstellingen zijn gekoppeld aan referentiewoningen. Door die combinatie kunnen we een betrouwbare inschatting maken van de globale kosten.”

 Het Renovatiekompas beperkt zich volgens Bontje niet tot omvangrijke renovatietrajecten. “Onze rekentool geeft goed onderbouwde antwoorden op heel verschillende vragen. Ook de kosten van een beperkte ingreep,zoals het vervangen van keukens of installaties of een kleine stap in het energielabel, kan cijfermatig worden onderbouwd’’, aldus Bontje.

Marijn Hartog benadrukt daarbij de grote variatie in woningtypes. “Onze tool biedt niet alleen antwoord bij verbetering van rijtjeswoningen. We onderscheiden in totaal dertig woningtypologieën. Dat moet ook wel. Corporaties in stedelijke gebieden hebben een grote voorraad aan nog te verbeteren naoorlogse portiek- en galerijflats.”

Meerdere scenario’s

De gebruiker van het Renovatiekompas die een project invoert en bepaalt welke variabelen voor een bepaald complex of project belangrijk zijn, krijgt snel en makkelijk de beschikking over een uitgebreid rapport met een vermelding van alle ingrepen, inclusief vier verschillende scenario’s. Naast de basisvariant en oplossingen voor wat  betreft energetische verbetering en exploitatieduur, geeft zo’n rapport inzicht in de kosten van de gekozen opties.  Deze kosten worden vergeleken met toekomstige lasten. “In bepaalde situaties is het denkbaar dat een extra investering de toekomstige onderhoudslasten omlaag brengt. Wat aanvankelijk duurder lijkt kan op de lange termijn goedkoper uitpakken, maar het kan ook andersom werken. Laat de extra investering maar achterwege als de opbrengst niet opweegt  tegen de kosten”, zo verklaart Stoopman.

De gebruiker krijgt overigens niet alleen inzicht in de kosten van een bepaalde ingreep. Het Renovatiekompas berekent ook de inkomsten. Of anders gezegd: het Kompas geeft inzicht in de ontwikkeling van de woonlasten. Volgens Schotvanger is juist die koppeling erg belangrijk. “De betaalbaarheid van woningen is voor veel van onze klanten een belangrijk issue. Niet alleen wat betreft huurlasten, maar ook wat betreft de hoogte van de energierekening.”

Aanvullende informatie

De service is gratis. Dat maakt het gebruik volgens de initiatiefnemers makkelijk en laagdrempelig. “Iedereen die daartoe de behoefte voelt kan het heel makkelijk invullen. Er zitten geen addertjes onder het gras. Er is geen speciale toegang vereist. En gebruik lijdt ook niet tot verplichtingen’’, aldus Bontje.

Het Renovatiekompas is begin dit jaar tijdens de vakbeurs Renovatie & Transformatie in Utrecht officieel gelanceerd. “Onze rekentool is daar heel enthousiast ontvangen. Het blijkt duidelijk te voorzien in een behoefte’’, constateert Hartog. Zij benadrukt dat het Kompas nog maar het begin is van verdergaande samenwerking. “Als we onze ervaring en kennis bundelen, dan bereiken we veel meer dan ieder afzonderlijk. We gaan daarom verder met het ontwikkelen van concrete renovatieconcepten. Het eerste concept met de werktitel ‘beter-op-de-meter’ biedt een aantrekkelijke en zeer betaalbare oplossing voor corporaties die een grote energiereductie willen realiseren.”

Bert Pots

Zelf het Renovatiekompas uitproberen? www.renovatie-kompas.nl.

Of bekijk het filmpje:



Reacties


Laatste nieuws