Johan Conijn: ‘Asset management sleutel voor corporaties’

“Veel corporaties zijn bezig om professioneler met hun vastgoed om te gaan. Toch kunnen hier nog flinke slagen gemaakt worden,” zegt Johan Conijn, hoogleraar Woningmarkt en directeur Ortec Finance. Corporaties passen asset management nog slechts bescheiden toe. Inbedding in de eigen organisatie blijkt vaak lastig te zijn. Ze verzuimen asset management centraal te stellen.

Conijn is een van de sprekers op het seminar van 8 mei over asset management en bedrijfslastenreductie voor corporaties. Wat zijn de belangrijkste obstakels? Welke praktische handvatten worden daar aangereikt om hier verder mee te komen? 

Conijn: “Corporaties die hun bedrijfsvoering willen professionaliseren moeten een duidelijk onderscheid maken tussen hun maatschappelijke activiteiten en hun vastgoedactiviteiten. Een van de huidige problemen van de corporaties is dat dit als een onontwarbare kluwen door elkaar loopt. Daardoor kun je niet zien of het geld besteed is aan zaken die nodig waren om het maatschappelijk doel te dienen of aan zaken die nodig waren voor de vastgoedexploitatie. Het vastgoed moet gestuurd worden op marktwaarde en op rendement. Asset management is de sleutel daartoe. Asset management stelt je in staat je vastgoed goed en efficiënt te exploiteren om vervolgens je maatschappelijke rol beter te kunnen vervullen. In de praktijk staat die maatschappelijke rol vaak centraal en hobbelt de vastgoedexploitatie er een beetje achteraan. Dat lijkt mij niet goed, en ook niet houdbaar, omdat je op deze manier geen goed zicht hebt op je verdienmodel.” Institutionele beleggers zijn veel verder in asset management dan woningcorporaties. Daar is veel van te leren. Overigens is dat ook een valkuil, omdat asset management bij corporaties op belangrijke onderdelen toch weer anders is dan bij beleggers.

Kom op 8 mei naar het seminar ‘Asset management en bedrijfslastenreductie voor corporaties’.  Sprekers zijn Johan Conijn, Duco Bodewes, Hans Touw, Marien de Langen, Thom Aussems en Jim Schuyt.

 



Reacties


Laatste nieuws