WKO in tramremise ‘De Hallen’

Unica heeft een systeem ontworpen en gerealiseerd voor duurzame warmte-koude opslag systeem (WKO) binnen de gerenoveerde oude tramremise 'De Hallen' in Amsterdam-West.

Hiervoor is het Amsterdams Klimaat en Energie Fonds (AKEF) opgericht dat het systeem financiert. Unica gaat het de komende 30 jaar exploiteren. De overeenkomst tussen Unica en AKEF maakt het mogelijke systemen te ontwikkelen op andere plaatsen in Amsterdam.

Tramremise De Hallen

De tramremise 'De Hallen' in Amsterdam-West is een monumentaal gebouw dat op dit moment gerenoveerd wordt. Eind 2014 wordt het gebouw opgeleverd en herbergt het verschillende functies. Naast House of Demin, Vondel Hotels, de Openbare Bibliotheek Amsterdam en het fietsenbedrijf ReCycle die nu al in het gebouw zitten, komen daar ook een bioscoop en een foodcourt bij.

CO2

De WKO-installatie zorgt er voor dat de uitstoot van CO2 met 50 procent gereduceerd wordt. Met een WKO-installatie kan in de zomer met koud water uit de grond voor koeling worden gezorgd en in de winter met hetzelfde water voor verwarming. Naast CO2-reductie, zorgt een dergelijke installatie voor besparing op energiekosten.

Potentie

Unica onderkent de potentie van WKO’s voor de koeling en verwarming van vooral de grotere gebouwen. Op dit moment exploiteren ze diverse WKO’s in Amsterdam. In de toekomst kunnen dat er wellicht een stuk meer worden. De Amsterdamse grond blijkt zeer geschikt te zijn voor WKO-installaties. 



Reacties


Laatste nieuws