Forse stijging gedwongen huizenverkopen

Het aantal gedwongen verkopen van huizen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is in de eerste drie kwartalen dit jaar met 34% gestegen. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW).

In de afgelopen negen maanden steeg het aantal huiseigenaren dat gedwongen zijn huis moest verkopen naar naar 3427. In dezelfde periode vorig jaar lag het aantal nog op 2560. Het gaat hierbij enkel om woningen waar een NHG-hypotheek voor is afgesloten. In dit soort gevallen springt de stichting bij als een woning gedwongen moet worden verkocht en daarbij verlies oplevert. Het is niet bekend om hoeveel gedwongen verkopen het in totaal gaat, dus inclusief woningen zónder NHG-garantie.

Echtscheidingen en werkloosheid

De stichting verklaart de toename door prijsdaling van woningen, groeiende werkloosheid en echtscheidingen. Meer woningen zijn minder waard geworden dan de lening die ervoor is afgesloten. Gemiddeld moet de stichting nu per gedwongen verkoop 39.000 euro aan verlies compenseren. In dezelfde periode vorig jaar was dit nog 34.600 euro. Het WEW verwacht dat het het aantal gedwongen verkopen met restschuld verder zal oplopen, tot maximaal 5500 in 2014, zo zegt directeur Karel Schiffers tegenover het ANP. Hij stelt echter dat dit - gezien de huidige werkloosheid - nog steeds bijzonder weinig is.

Klik HIER voor de cijfers van NHG



Reacties


Laatste nieuws