BB Commentaar: CBRE’s ‘grootste kantorendeal’ legt intransparantie markt bloot

CBRE verkoopt 32 panden in de ‘grootste kantorendeal’ sinds de crisis. Dat nieuws werd vastgoedprofessionals via allerlei juichberichten opgediend als een van de heugelijkste feiten van de eeuw. Feestmutsen op, want ‘de markt trekt aan’. Toch?

Door: Violet Laverman, hoofdredacteur Building Business

De Amerikaanse private equity-onderneming Lone Star kocht deze week 32 Nederlandse kantoorpanden van CBRE Global Investors. Volgens ‘betrouwbare’ – maar anonieme – bronnen zou de Amerikaanse gigant daar 385 miljoen euro voor hebben betaald. Dat klinkt inderdaad als veel geld en daarmee als een goede reden voor een feestje om de wederopstanding van de kantorenmarkt te vieren. Maar wat zegt dat bedrag nou eigenlijk echt? 

Dat er daadwerkelijk 385 miljoen over de toonbank is gegaan moet officieel nog bevestigd worden, maar laten we er voor het gemak vanuit gaan dat de ‘wandelgangen’ het bij het rechte eind hebben. Dan zegt zo’n bedrag nog niets over de winst die gemaakt is. Voor hoeveel stond dat vastgoed eigenlijk in de boeken? Hoe is het getaxeerd? Hoe is de waarde tot stand gekomen? En wat is de doorlooptijd van de huurcontracten?

Building Business klom in de telefoon om daar achter te komen, maar kreeg nul op rekest bij alle betrokken partijen. Dat op al deze vragen geen antwoord wordt gegeven, niet door CBRE, niet door Lone Star en ook niet door adviseur in de deal DTZ Zadelhoff, zegt veel over de intransparantie die nog steeds heerst in de markt. Hoeveel winst er bij de deal gemaakt werd, blijft verhuld achter een gordijn van goed-nieuws-confetti.

Wat weer de vraag opwekt: ís er eigenlijk wel winst gemaakt bij de deal? En trekt de kantorenmarkt dan eigenlijk wel aan? Het is algemeen bekend dat grote Amerikaanse hedgefunds pas instappen als rock bottom is bereikt en de prijzen dus tot de bodem zijn gezonken. We kunnen er gemoedelijk vanuit gaan dat Lone Star geen cent teveel heeft betaald voor de 32 CBRE-kantoren. Misschien is ‘de grootste kantorendeal’ wel ‘de deal met het meeste verlies’, wie zal het zeggen? De betrokken partijen in ieder geval niet. Over de markt zouden we op basis van de huidige informatie hooguit kunnen concluderen dat die de ondergrens bereikt heeft. De feesthoedjes kunnen beter nog even in de kast blijven tot duidelijk is wat – en of –  er eigenlijk te vieren valt.

 

BEZOEKTIPS

23 Sep Zorgvastgoed Dag

07 Okt Woningbeleggers Dag 2: De verkopers aan zet

08 Okt Congres Barometer Maatschappelijk Vastgoed

16 Okt Vastgoedbeheer Dag 2014

10 Nov Woningcorporaties na de enquête

 

 



Reacties


Laatste nieuws