Akkoord Blok en Aedes: teleurstelling of eindelijk duidelijkheid?

Het akkoord tussen Minister Blok en Aedes over het pakket van investeringen in de bouw roept heftige reacties op in de sector. Is de vrede tussen corporaties en het Rijk getekend? Building Business sprak Bert Keijts, Portaal, en Peter Boelhouwer, professor Vokshuisvesting en Woningmarkt.

Afgelopen 30 augustus schudden Aedes voorzitter Marc Calon en minister Stef Blok (Wonen) elkaar de hand. Corporaties accepteren de omstreden verhuurdersheffing, die de staatskas 1,7 miljard euro oplevert. In ruil  hiervoor krijgen corporaties via het energieakoord vierhonderd miljoen euro om te investeren in energiebesparing voor verhuurders in de sociale huursector. En een btw-voordeel van zestig miljoen euro.

Is de vrede tussen corporaties en het Rijk getekend? Het leek er even op.

Maxime Verhagen reageerde juichend op het akkoord dat “woningbouwverenigingen nu weer gaan investeren”. Marc Calon, voorzitter Aedes, was blij dat eindelijk een streep werd gezet onder de discussie met het kabinet.

Dus, kunnen corporaties nu weer investeren en bouwen?  Peter Boelhouwer betwijfelt het ten zeerste. “De discussie over de betaalbaarheid blijft. De Woonbond is des duivels en niet onterecht. De zwarte piet komt bij de huurder te liggen. De vraag is hoe ver je kunt gaan als corporatie. De meeste corporaties zullen niet bereid zijn huren te verhogen. In zekere zin zou dan ook hun bestaansrecht op het spel staan. Een kwart van de huurders zit onder de armoedegrens.“

Boelhouwer noemt het akkoord dan ook teleurstellend. “Er is geen extra investeringsruimte geschapen. Het daadwerkelijk realiseren van energie besparende maatregelen, gaat nog minstens vijf jaar duren. Dat moeten we eerst dus nog maar zien.  Overige inkomsten van corporaties dalen, de opbrengsten van de verkoop van woningen is in deze tijd ook lager. Op zijn best blijft de investeringsruimte hetzelfde als voorheen, maar als ik realistisch moet zijn, gaan de investeringen van corporaties zeker nog meer afnemen.”

Johan Conijn deelt de mening van Boelhouwer. "Ik ben zeer verbaasd over de reactie van onder meer Bouwend Nederland. De indruk wordt gewekt dat corporaties weer meer gaan investeren. Nu lijkt het alsof corporaties een bouwstaking hadden ingelast wegens politieke weerstand. Maar de reden dat investeringen van corporaties de komende tijd zullen dalen, is juist de verhuurdersheffing. Die verandert niet en daardoor zullen de investeringen dalen. Dat er over vijf jaar geld voor energiebesparing komt, heeft de eerstkomende jaren geen enkele invloed op de bouwnijverheid."


Ook Bert Keijts voorziet geen grote bouwpiek. Maar hij ziet meer lichtpunten dan Boelhouwer. “De verhuurdersheffing beperkte corporaties hoe dan ook. Dat er nu toch geld wordt vrijgemaakt via het energieakkoord en een btw-voordeel neemt een deel van de belemmeringen weg. Het is beter dan niets. De tegemoetkoming voor energiebesparingen gaat Portaal zeker benutten, al moeten we er wel goed over nadenken hoe precies.”

Groot pluspunt vindt Keijts de koppeling van huurverhoging aan de heffing. “De betaalbaarheid staat onder druk. De huren zullen gaan stijgen, maar vooralsnog denk ik dat de huurder dat wel kan betalen.” Ook is de Portaal directeur blij dat er toch nog commercieel gebouwd kan worden door corporaties.

Conijn ziet op dit laatste punt nog wel beren op de weg. “De administratieve splitsing blijft mogelijk. Of dit gaat leiden tot meer bouwactiviteiten hangt af van de kleine lettertjes van de uiteindelijke wet. Vooralsnog lijkt het erop dat bij een keuze voor administratieve scheiding wel een behoorlijke prijs betaald moet worden door corporaties. Namelijk zwarder toezicht en minder activiteiten.”

Keijts: “Er zijn nu in ieder geval ankerpunten en er is duidelijkheid voor de sector.”

 

Door: Violet Laverman



Reacties


Laatste nieuws